Saturday, December 31, 2011

:: Cheerful December::

Salam'alaik...

Aduhai, lamaa sungguh tak menaip.. cukup sibuk bulan ni dengan beberapa urusan..
Alhamdulillah,  kongsi sikit dengan kenalan2 ku yg sudi membaca tentang beberapa peristiwa bulan Disember ni.. Taraaaa...~

One: Hubby start kerja tetap as mechanical eng.. agent rumah has become his part time job.. :)

Two: Saya start mengajar tuition awal bulan ritu.. Teacher Samihah.. Seronok mempunya anak didik nih! :D

Three: Arsyad genap 9 bulan pada 22hb Disember lalu.. Alhamdulillah, he's prominent development are; he can wave good bye to people and drink from a glass using a straw! pandai sedut..nyum2..tp gelas tu kita ler kena pegangkan..kang dia baling je! hehe. Ajar sebut ummi, tp "mam-ma!" jugak yg dia sebut.. Aiseyy.. (-.-)"
He try to stand on his own, tapi masih lemah.. just a few sec, then dah pegang balik furniture.. huhu.. never mind, good try!

 Laju je budak nih merangkak mengutip benda2 di lantai..huhu

Suka buat mata macam tuh.. acting cute la konon...heheh :p

Four: We have decided to move out..soon.. Januari ni InsyaAllah.. Sewa rumah yang dekat dengan tempat kerja hubby.. try to live independently.. ada pro and cons nye tinggal dengan parents.. Amat seronok sekali duduk dengan family coz they are soo reliable in every aspect..tentunya banyak benda mereka bantu kami.. Tak keterlaluan jika saya kata, mereka benar2 banyak membantu.. 
Tapi,bila dah setahun setengah kawin ni, we think we need to challenge ourselves..belajar menguruskan rumahtangga sendiri secara keseluruhannya.. Berat sekali mengambil keputusan ini apatah lagi bila Arsyad sangat manja dengan Tok nya.. Suka bermain dengan Hamzah (sepupu yg sebaya) di rumah ni.. Fuuhh... It is NOT easy for us.. Mohon doa nya ye.. :) Pindah ke mana..?Haa.. rahsia dulu, nanti saya share bila selesai angkut2 barang semua.. hehee

Ok tu jelah dulu.. segan pulak nk cerita banyak2..huhu.. Till then, jumpa lagi kawan2! Selamat ke tahun 2012.. Moga tahun yang penuh rahmat dan keberkatan dariNya.. Amiin




Thursday, December 15, 2011

::Teacher, a huge responsibility::

Salam'alaik..

Just to share with dear friends, for the past few weeks, I went for an interview as a school teacher in Subang Jaya. [integrated Islamic school] :)
Alhamdulillah, semua baik2 aja, cuma, saya prefer diberi subjek akademik, tetapi kekosongan hanya pada jawatan guru subjek agama sahaja. Jika ada kekosongan kelak, saya akan dihubungi. 

Kemudian, satu pusat tuisyen yang pernah saya kunjungi ketika ingin mencari kerja part time suatu ketika dulu menghubungi saya awal bulan ritu.. Saya diterima mengajar disana, alhamdulillah! Subject science Form 1 dan Math year 3 & 4. Inilah peluang untuk saya menimba pengalaman dahulu sebelum benar2 mengajar di sekolah. Sangat bersyukur! 
Saya mula revise, check on latest syllabus, search for notes and exercises from various reference books..hihih.. Tidak ketinggalan, bantuan dari encik Google juga... :p

Bagi saya, peluang untuk mengajar ini adalah satu relung yang benar2 boleh dimanfaatkan untuk mendidik  mereka sebaik mungkin.. suka saya memetik kata2 seorang sahabat, 

"Knowing that we have a great chance each day to impact the lives of the young in our school is a tremendous responsibility, but it is also a wonderful opportunity..."

Tapi harus diingat, tanggungjawab mendidik anak2 sebenarnya BUKAN lah terletak di bahu guru 100%, tapi ibu bapa sendiri yang mencorak akhlak dan peribadi, memberi pengaruh terbesar kepada anak2.. Charity begins at home! 

Betul tak kawan2? hehee..


Walaupun sekarang ada kerja sampingan, saya masih dapat spend banyak masa dengan Arsyad.. Hanya 2 kali seminggu je mengajar.. very flexible..

Dah kawin 1 tahun setengah, bila agaknya akan duduk sendiri? haaa.. someday insyaAllah.. the time will come.. kami merancang, Allah jua merancang yang terbaik untuk hambaNya..

Wallahu'alam. Wassalam.

Sunday, December 4, 2011

:: Arsyad drive car, ummi! ::



Salam'alaik..

1 Disember 2011 lalu.. Birthday abah saya.. Saya sentiasa mendoakan abah bahagia dan diberkati Allah selalu, sepanjang hayatnya.. u are the best dad! 

walaupun abah tak baca blog ni, terima kasih membesarkan saya hingga ke hari ini.. Cucu abah sorang ni loves u soooo much!! Suka sangat kalau Tok Jad dia dukung bawak jalan2.. Besar sikit boleh ikot Tok Jad gi kedai mamak baca paper+minum teh sama2 yeh! heheehe

Video tu rakam time Arsyad naik car n dinasour kat Giant hari tu.. muka cam takde perasaan.. tak happy pun, biasaaa je.. huhuhu.. 
8 month-2-weeks nih; asyik panjat sofa, meja, kepala katil dan tangga je sekarang.. haduh~ letih ummi! [Jatuh ada gak beberapa kali, heheh] :p 

video
Ok, tu dulu, jumpa lg!
Wassalam

Thursday, November 24, 2011

:: Begedil Daging November ::

Salam'alaik..

First time buat sendiri begedil.. Resepi dari mak mertua..
Oklah, Alhamdulillah sedaapp! tak sampai ke petang, dah habiiss.. kegemaran suami saya.

Buat begedil ni kelmarin, 22 November lalu, sempena Arsyad genap 8 bulan dan kebetulan juga adalah tarikh ulangtahun pertunangan saya..hehe.. 2 years back with encik K, yang kini ialah my beloved hubby! :) 

Ok, saje nak share dan upload gambar yang x brapa cantik ni.. Jumpa lagi!

Wassalaam

Saturday, November 19, 2011

::Jodoh itu Pemberian Tuhan::

Salam'alaik.. Hehe..saje je entri pasal jodoh.. Ada orang bahagia hingga ke akhir hayat..ada yg sebaliknya.. kita tak tau di hujung pengakhirannya apa.. bahagia atau derita.. sebab tu kot ada pepatah English kata marriage is a gamble.. setuju tak kawan2?? 

Bagi saya, marriage is definitely NOT a gamble! Perkahwinan adalah ibadah, sunnah Ar -Rasul, malah bagi siapa yang melakukannya dikira telah sempurna separuh dari agama, maka yang separuh lagi adalah bertaqwa kepada Allah swt.. Mana mungkin ia boleh disamakan dengan perjudian??? [maksiat yang penuh unsur kezaliman, menindas dan membazir]

Bahagia atau derita atas usaha kita memupuk kebahagiaan itu.. dan semestinya doa dan tawakkal pada yang Maha Esa tunjang bagi segala2nya..  Hatta nak bertemu jodoh pun perlu berusaha, bukan datang bergolek begitu saje.. Apa yang membezakan, usaha yang bagaimana? melalui cara yang diredhai Tuhan atau sebaliknya? itu yg harus di fikir2 kan.. 

Komik dari langitilahi ni bagus jugak dikongsikan.. hehe

Perbaiki diri, nescaya jodoh kan datang sesuai dengan iman di hati..

Begitulah sunnatullah, ada orang jodoh cepat, ada yg lambat..ada juga yang tidak bertemu.. semua itu rahsia Tuhan.. Kita hanya disuruh berusaha.. :)

Saya dulu pernah berfikir,
kahwin ni susah, tp tak kawin pun susah juga..
Ada anak ni susah [mencabar nk mendidik dan membesarkan], tp takde anak pun susah juga..
Tak keje susah [tak dak duit], tp bila keje pun susah juga [tekanan, deadline..etc]..
Tuhan tu Adil, setiap perkara ada ujiannya tersendiri.. Kita perlu jiwa yang BESAR untuk menghadapi ujian  dan mehnah hidup.. Ganjaran BESAR dari Nya buat yang SABAR...

Wallahu'alam.. sekarang musim kenduri kahwin tiba lagi, hehe

Nota kaki: 19 November - Birthday ayah mertuaku dan Arsyad dah boleh merangkak gear 1, Alhamdulillah!

Wassalam.



Tuesday, November 15, 2011

::Tazkirah Tuesday::

Salam'alaik..

Entri untuk hari ni ialah gambar dari doodle dakwah.. so cute n creative, they use comic as a tool for dakwah, a medium to spread message of Islam.. Usually orang buat entri Wordless Wednesday, so saya pilih Tuesday la pulak.. heheh



Sisters,
sometimes we tend to give so much attention on our appearance, our looks.. but what most important is, the inner beauty, we must take care of our Iman.. Asasnya adalah aqidah yang jelas.. Bila kita meletakkan Allah dalam segala aspek urusan kehidupan, insyaAllah iman akan sentiasa terpelihara.. Iman yang akan mempagari nafsu daripada cenderung kepada hal2 maksiat, lagho dan lain2..

Jangan biarkan hati kosong, sebaliknya penuhkan dengan perkara kebaikan, ilmu bermanfaat/ilmiah agak hati sentiasa hidup untuk mudah menerima hidayah/petunjuk Allah.. Dalam sehari berapa kali kita minta petunjuk dari Allah? dlm bacaan solat kita "Ihdinassiratol mustaqim.." Tunjukkan kami jalan yang lurus.. banyak kali kan? Moga bukan sekadar lafaz dibibir tapi pengharapan kita agar Allah sentiasa pimpin langkah kita ke jalan yang lurus..

Wallahu'alam.. sesungguhnya peringatan diatas adalah lebih dituju untuk muhasabah diri ini yang membaca dan jari jemari ini yang menulis..

Wassalam

Friday, November 11, 2011

:: Foods for moms::

Arsyad dok diam2 situ, boleh tengok je tau.. ummi n abi nak makan sushi.. at Sushi King, Jusco Ipoh

Salam'alaik..

A nice article to share with all mothers.. moms-to-be.. or to all ladies who will be a mother someday! heheehe...

Especially yang bf baby anda, amat penting untuk memastikan anda mengambil makanan yg sihat dan berkhasiat.. Sejak saya bf baby, berat badan telah turun lebih rendah dari berat asal sebelum mengandung.. saya tidak menyangka hingga ke tahap itu..hehee.. nak kata kurang makan, tidak sekali! Duduk rumah lagi banyak saya makan itu dan ini.. tapi mungkin jumlah kalorinya belum mencukupi.. Oleh itu, saya berazam untuk mengembalikan berat badan asal dan mengamalkan a healthy diet from now onwards.. :) [baby dah pun nak masuk 8 bulan baru sedar perkara ini...haih..! well, it's never too late! ] So here goes the list... Thank u WebMD! Enjoy eating! :D

For nursing moms, it's important to know that the quality of your breast milk stays pretty much the same no matter what you choose to eat. That's because if you aren't getting the needed nutrients from your diet, your body will provide them from your own stores. But for your own well-being, it's best to make sure you're obtaining the nutrients your baby needs by incorporating a variety of healthy breastfeeding foods in your nursing mom food plan.

If you make sure the following 12 foods for new moms are a regular part of your diet, your body -- and your baby -- will thank you.

1. Salmon Ikan mahal nih! heh..

There's no such thing as a perfect food. But salmon is pretty close when it comes to a nutritional powerhouse for new moms. One of the best breastfeeding foods out there, salmon, like other fatty fish, is loaded with a type of fat called DHA. DHA is crucial to the development of your baby's nervous system. All breast milk contains DHA, but levels of this essential nutrient are higher in the milk of women who get more DHA from their diets.

The DHA in salmon may also help your mood. Studies suggest it may play a role in preventing postpartum depression.

One caution: FDA guidelines say breastfeeding women should limit consumption of fish lower in mercury to 12 ounces per week because of potential exposure to mercury. Salmon is considered to have a low mercury content when compared to other types of fish, such as shark, swordfish, king mackerel, or tilefish.

2. Low-Fat Dairy Products i like cheese....cake! opps..yogurt pun best!

Whether you prefer yogurt, milk, or cheese, dairy products are an important part of healthy breastfeeding. In addition to providing protein, B vitamins, and vitamin D, dairy products are one of the best sources of calcium. If you're breastfeeding, your milk is loaded with calcium to help your baby's bones develop, so it's important for you to eat enough calcium to meet your own needs. One way to do that is to include at least three cups of dairy each day as part of your diet.

3. Lean Beef daging korban ada lagi..hehee

When you're looking for foods to boost your energy as a new mom, seek out iron-rich foods, like lean beef. A deficiency of iron can drain your energy levels, making it hard for you to keep up with the demands of a newborn baby.

Also, when you're nursing, you need to eat extra protein and vitamin B-12. Lean beef is an excellent source for both of these nutrients.

4. Legumes hadoi.. x minat la legumes nih..

Beans, especially dark-colored ones like black beans and kidney beans, are a great breastfeeding food, especially for vegetarians. Not only are they rich in iron, they're a budget-friendly source of high quality, non-animal protein.

5. Blueberries saya suke minum jus Twister! Yummy2..!

Breastfeeding moms should be sure to get two or more servings of fruit or juice each day. Antioxidant-rich blueberries are an excellent choice to help you meet your needs. These satisfying and yummy berries are filled with good-for-you vitamins and minerals and will give you a healthy dose of carbohydrates to keep your energy levels high.

6. Brown Rice Takde beli lg beras nih..

If you're attempting to lose the baby weight, you might be tempted to drastically cut back on your carbohydrate consumption. But losing weight too quickly may cause you to produce less milk for the baby and leave you feeling lethargic and sluggish. It's better to incorporate healthy, whole-grain carbs like brown rice in your diet to keep your energy levels up. And foods like brown rice provide your body the calories it needs to produce the best quality milk for your baby.

7. Oranges yup, saya minum jus oren Twister!

Portable and nutritious, oranges are a great food to boost energy for new moms. Because nursing moms need even more vitamin C than pregnant women, oranges and other citrus fruits are an excellent breastfeeding food, too. Can't find time to sit down to a snack? Sip on some orange juice as you go about your day -- you'll get the vitamin C benefit and can even opt for calcium-fortified varieties to get even more benefit from your beverage.

8. Eggs ok2.. Selalu je breakfast dgn telur..

Egg yolk is one of the few natural sources of vitamin D -- an essential nutrient to keep your bones strong and help your baby's bones grow. Beyond that, eggs are a versatile way to meet your daily protein needs. Try scrambling up a couple of eggs for breakfast, tossing a hard-boiled egg or two on your lunchtime salad, or having an omelet and salad for dinner. As part of your diet, you might even opt for DHA-fortified eggs to increase the level of this essential fatty acid in your milk.

9. Whole-Wheat Bread ok2.. Selalu je breakfast mkn roti..

Folic acid is crucial to your baby's development in the early stages of pregnancy. But its importance doesn't end there. Folic acid is an important nutrient in your breast milk that your baby needs for good health. And it's crucial you eat enough for your own well-being, too. Enriched whole-grain breads and pastas are fortified with this vital nutrient. They also give you a healthy dose of fiber and iron.

10. Leafy Greens saya suke sayuran hijau..! hari2 makan..alhamdulillah!

The list of benefits you get from eating leafy green vegetables such as spinach, Swiss chard, and broccoli goes on and on. They're filled with vitamin A, which your baby needs to get from your breast milk. They're a non-dairy source of dietary calcium. They've got vitamin C and iron. On top of that, green veggies are filled with heart-healthy antioxidants, they're low calorie, and they're tasty to boot.

11. Whole-Grain Cereal a haa.. selalu beli honey stars/cornflakes..mmg sedap!

After yet another sleepless night, one of the best foods to boost energy for new moms in the morning is a healthy breakfast of whole-grain cereal. Many cold cereals are available that are fortified with essential vitamins and nutrients to help you meet your daily needs. Or, whip up a healthy hot breakfast by stirring blueberries and skim milk into a delicious serving of oatmeal.

12. Water minum apa.. tapi mungkin kurang air masak.. eheh..

Dehydration is one of the biggest energy drains there is. And new moms who are breastfeeding are especially at risk. To keep your energy levels and milk production up, make sure you stay well hydrated. You can vary your options and meet some of your fluid requirements by drinking juice and milk, but be careful when it comes to caffeinated drinks like coffee or tea. Keep your intake to no more than 2-3 cups a day or switch to decaffeinated varieties. That's because caffeine enters your breast milk and can cause your baby to become irritable and sleep poorly

Moga bermanfaat! Wassalam

Friday, October 28, 2011

::Jumaat tiba lagi::

Salam'alaik..

Hari jumaat tiba lg.. bagi yg bekerja seronok la esok cuti kan.. bagiku yg full time housewife, hari2 keje..!! kan Jiha?? hehee.. menguruskan rumahtangga dan mengasuh anak tanpa ada waktu tetap, 24-7... Tp rasa bahagia kerana mudah2an semua itu berpahala bila dilakukan lillahi ta'ala.. Punyai hubby yang rajin membantu juga anugerah yang ku syukuri setiap hari biarpun dia sibuk dengan urusan luar.. Alhamdulillah!
Even though i'm a housewife, i keep myself updated with current issues, D&T, read on parenting skills, learn/try new recipes, going usrah and helping out hubby with his business.. :) I enjoy doing those things, despite that it is tiring most of the time.. being a housewife is not bad after all!

A note to share:

Abu Sa'id Al Khudri(RA) reported that the Messenger of Allah peace be upon him said ,

“Whoever reads Surat al-Kahf on the day of Jumu’ah, will have a light that will shine from him from one Friday to the next.” (al- Bayhaqi, 3/249)

Jom kita baca surah Al-Kahfi hari ni. :D Moga kita tergolong dlm golongan yang sentiasa mengingatiNya dalam susah mahupun senang..

Jumaat ni juga Arsyad dah 7 bulan & 7 hari.. :) Can sit quite stable but sometimes kena tengok jgk la coz dia boleh gak tergolek..huhu
Tak boleh merangkak lg tapi keep on trying from day to day.. take it easy dear son, ummi akan menunggu dgn penuh sabar sehingga Arsyad pandai.. Each baby develop at their own pace.. I believe my son have his own strength.. :)

Arsyad dan abi.. Abi suke menyakat sampai arsyad letih ketawa..

owh! terkejut saya! ada org amik gambar.. :p

have a blessed Friday everyone! :)

Saturday, October 15, 2011

:: May He lead the way..::

Arsyad pertama kali pijak pasir pantai..

Looking at the sunset.. SubhanaAllah! Pencipta yang Maha Agung!
Salam'alaik...

lama tak menaip.. Just to share dengan sahabat2, moga bukan sekadar cerita tapi dapat juga 'ibrah (pengajaran) untuk kita sabar, tawakkal dan bersangka baik dengan Allah.. Sesungguhnya Allah mengikut sangkaan hamba2Nya..

Rumah
Sejak hubby involve in property as an estate negotiator, 2-3 bulan ini income tak berapa stabil. Plus, I'm no longer working.. So we decided to sell our house that we have bought last year.. betul2 1 week after kawin kami pi booking rumah tu.. dengan harapan kami akan berpindah untuk memulakan hidup berkeluarga sendiri.. Tapi perancangan Allah jauh lebih baik.. dalam kesempitan kewangan ketika tu, ada buyer yang sudi membeli rumah kami.. Alhamdulillah! Rasa happy coz dah x terbeban dengan bayaran rumah pada bank tiap2 bulan, but at the same time I feel really sad to let go the house..it is not meant for us.. (months ago, we bought a few furniture and had draft some plan to decorate the house..) but Allah knows best.. :') Buyer ni seorang peguam dan dia banyak share ilmu tentang properties dengan hubby.. Dalam masa 5 tahun dia dah ada 8 buah rumah/apartment dengan mengamalkan pelaburan dalam property ni.. bayangkan, 3 buah je guna loan, yang lain sume beli cash! Rumah yang kita beli and then kita sewakan pada orang memang boleh menjana pendapatan yang lumayan..! sekarang buyer ni dok goyang kaki je and duit tetap masuk tiap bulan.. syok kannnn...? Tapi itulah, hikmahnya bila rumah ni terjual Allah temukan kami dengan orang yang berilmu yg tak lokek untuk berkongsi rahsia dia dalam dunia hartanah nih.. Banyak yang kami belajar, moga murah rezeki akan datang dan lebih bijak lepas ni untuk membeli rumah.

Kereta
Kelmarin, kami on the way ke KLIA untuk berjumpa dengan adik MHi yg akan fly ke Turki.. Di takdirkan kereta breakdown dan kami terkandas di RnR Dengkil.. Ya Allah, waktu dah 11 malam, dengan Arsyad bersama, hanya Allah yang tau perasaan saya.. Mujur ada peronda PLUS yang datang dan kereta kami di tarik ke perhentian tol KLIA.. Arsyad dah meragam sebab rimas panas dan mengantuk.. Terasa benar2 teruji.. Nk tunggu peronda PLUS tu sampai punya lah lama.. Dok lah kami dalam gelap tepi high way tuh.. sebelah tu dah la hutan.. Arsyad menangis2 serba tak kena... bibir tak henti membaca ayat2 Quran, Saya meletakkan tawakkal yang tinggi padaNya.. pada Engkaulah ya Allah dikembalikan segala urusan.. Alhamdulillah, setelah keletihan menunggu sume, kami selamat sampai ke rumah jam 3 pagi.. siap kena tegur lagi dengan pakcik peronda tu " anak kecik mana boleh bawak jalan malam.. dari baby smpai 1 tahun tak leh kuar malam" Dalam hati saya, Hai laaa pakcik, tak de makna lah saya nak tinggal anak saya ni, saya akan bawak ke hulu ke hilir mana saya pergi.. Idok ler teman sanggup nak menunggu sampe 1 tahun... huhu
Saya faham concern pakcik tu, tapi susah la saya nk 'kuarantin' anak ni dari kuar malam.. saya cuba kurangkan tapi tak la tak de kuar langsung..hehee

Business
Ahaa...! sekarang saya sudah berniaga online.. S & K eShop.. buat masa ni antara produknya ialah:
* high quality fabric handbags!
* yummy HALAL marshmallow :)

Bag kain ini boleh pelbagai guna.. isi pakaian, kain telekung, barang2 bayi, buku2 belajar, barang2 keje dan pelbagai lagi khusus untuk wanita.. Dibeli in bulk from Bangkok. Corak yang casual dan santai..
Marshmallow pula saya sudah jadi sebagai agen, saya menerima tempahan sebagai doorgift untuk perkahwinan.. Boleh juga untuk sebarang keraian yang pelanggan suka.. Dijual dalam bentuk pakej kecil2 atau mengikut timbang.
Ada lagi produk yang saya akan tambah kedalam eShop ni, tapi insyaAllah akan update from time to time... :) If everything works well, insyaAllah I will have my own website..May Allah guide me..
Walauapapun yang ditempuhi, may HE lead the way and shower us with blessings!

Wassalam

Tuesday, September 27, 2011

:: SyaWaL 1432H... as ummi! ::

Salam'alaik..

Syawal pertamaku sebagai ummi.. :)

Arsyad dah pun enam bulan.. Huge development this month is... besides that he can roll over, dia dah pandai mengengsot..!
dia pandai angkat punggung and push himself forward! hihihi.. love to reach out for something and terus masukkan dlm mulut! hee.. dah tak boleh tinggal atas katil sorang2.. kang dia mengengsot sampai hujung katil... huhu..risau!

Arsyad pun dah pandai babble, repeating one syllable.. over and over again.. ap--pa! ap--pa! soo comel he pronounce it! Melihat perkembangan anak di depan mata dari hari ke hari membuatkan hati ummi berbunga2 selalu.. :D

o ye, congratulations to my dear friend, Basyi atas kelahiran cahaya mata pertama.. Iman Zulfa.. moga menjadi qurratul a'yun kepada ibu bapanya.. Moga jadi anak solehah wa muslehah juga! Insya Allah..

em, i'm thinking of starting a business soon.. masih dalam perancangan.. mohon doa kalian, may Allah ease!

Jumpa lg, Wassalam

Saturday, August 27, 2011

Suratku kepada suami muslim yang mulia

Salamun'alaik..

Satu pengisian yang menarik nak dikongsi.. Jom baca bersama, walaupun agak panjang, tapi amat terkesan di jiwa.. sama2 lah sampaikan kepada suami kita, atau bakal suami anda... :) Dipetik dari blog ketua wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia, ustazah Maznah Daud

Assalamu’alaikum wr.wb.

Aku suka memanggil kamu dengan nama di atas. Ia bukan satu panggilan tradisi, sebaliknya ia satu panggilan yang disukai dan digemari Rasulullah s.a.w.. Aku akan beritahu kamu selepas ini dengan izin Allah, kenapa nama ini dipilih.

Adapun sebab aku menulis surat ini ialah beberapa aduan daripada akhawat anggota jamaah IM telah sampai kepadaku. Begitu juga aduan daripada akhawat yang bukan anggota IM. Meskipun aku rasa bertuah kerana diberi peluang hadir di muktamar akhawat yang diadakan beberapa minggu yang lalu di dewan muktamar university al-Azhar di bawah slogan: al-mar’ah al-Misriyyah… min athaurah ila an-nahdhah (Wanita Mesir.. dari revolusi kepada kebangkitan memajukan negeri), dan aku telah berbicara kepada mereka tentang kewajipan wanita di peringkat individu, keluarga dan masyarakat, tetapi kita mesti tahu bahawa di sana terdapat hak-hak mereka daripada lelaki yang merupakan tanggungjawab aku dan tanggungjawab kamu.

Sesungguhynya aku memilih untuk berbicara kepada kamu secara langsung, mengingatkan kamu peranan yang dipikulkan Allah ke atas bahu kamu, yang dipesan oleh Rasulullah s.a.w. kepada kamu ketika baginda berada di ambang kematian. Ia merupakan wasiat terakhir yang paling berharga pernah diungkapkan oleh orang yang berwasiat.

Tuhan yang memiliki kebesaran berpesan kepada kamu supaya menjadikan hubungan kamu dengan isteri kamu bertunjangkan mawaddah dan rahmat, dibaluti kesedaran akan masuliah (pertanggungjawaban). Maka kamu adalah pengemudi bahtera keluarga. Kepimpinan kamu adalah kepimpinan yang berupa pertanggungjawaban, bukan penghormatan. Tuhan kamu berpesan supaya kamu jangan lupa kerana jika kamu lupa, kamu akan dilupakan. “… dan janganlah pula kamu lupa berbuat baik dan berbudi sesama sendiri. Sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu kerjakan.” (Al-Baqrah:237). Al-fadhl ialah kamu memberi lebih banyak daripada kamu meminta, kamu mengambil hak kamu lebih sedikit daripada yang sepatutunya.

Dia berkata kepada kamu, bahawa kamu melindungi isteri, anak-anak daripada kemudaratan dan perkara yang membahayakan sama ada dari aspek kebendaan dan maknawi, juga usaha kamu membawa manfaat kebendaan dan maknawi kapada mereka merupakan tanggungjawab yang diletakkan di atas bahu kamu sejak mula dijadikan ayah kamu Adam dan ibu kamu Hawwa sebagaimana firmanNya yang bermaksud: “Maka, Kami berfirman: Wahai Adam sesungguhnya Iblis ini musuh bagimu dan bagi isterimu; oleh itu, janganlah dia menyebabkan kamu berdua keluar dari Syurga, kerana dengan yang demikian engkau (dan isterimu) akan menderita.” (Ta Ha:117)

Dan Rasulullah Musa a.s. telah merealisasikannya secara amali, sebagai mematuhi tuntutan Ilahi yang penuh dengan hikmah yang sangat mendalam maknanya “Ketika dia melihat api, lalu berkatalah dia kepada isterinya: Berhentilah! Sesungguhnya aku ada melihat api semoga aku dapat membawa kepada kamu satu cucuhan daripadanya atau aku dapat di tempat api itu: Penunjuk jalan.” (Ta Ha:10). Ayat ini mahu menyampaikan bahawa Musa seoalah-olah berkata kepada keluarganya: kamu tunggu di sini! Aku akan meninjau keadaan sekitar untuk mengelakkan kamu daripada bahaya dan perkara yang memudaratkan. Dan aku akan bawa kepada kamu perkara yang bermanfaat dari segi maddi dan maknawi.

Dan Allah juga telah menjadikan ikatan hubungan suami isteri ini dengan aqad yang kukuh yang diikat sendiri oleh kamu. Kamulah yang wajib memeliharanya. Allah akan menghisab kamu faktor-faktor yang menjadi ikatan itu kekal kukuh atau terburai “Dan bagaimana kamu tergamak mengambil balik pemberian itu padahal kasih mesra kamu telah terjalin antara satu dengan yang lain dan mereka pula (isteri-isteri kamu itu) telahpun mengambil perjanjian yang kuat daripada kamu?” (an-Nisaa’:21)

Adapun kesalahan wanita atau keaipan mereka, ia seumpama keaipan kamu dan kesalahan kamu. Kedua-dua kamu perlukan kesabaran untuk merawatnya. Namun tali kekangannya tetap berada di tangan kamu agar kapal ini hanya dikemudikan oleh seorang individu sahaja. Urusan keluarga bukan tempat untuk berebut kuasa atau beradu tenaga untuk jadi ketua sabagaimana yang cuba dilakukan oleh musuh-musuh Islam dan musuh-musuh kemanusiaan untuk mencarikkan ikatan yang suci ini. Mereka cuba menyalakan api pertentangan antara lelaki dan perempuan dengan mengunakan setengah kesalahan yang dilakukan oleh sebahagian suami dan mengaitkan kesalahan itu dengan sistem Islam, syariah rabbaniah yang telah meletakkan tanggungjawab kepimpinan di bahu lelaki, semua lelaki ke atas semua wanita, demi memelihara kesejahteraan masyarakat.
Sesungguhnya al-Quran telah menyatakan dengan ringkas dan padat semua sistem-sistem yang diperlukan oleh manusia. Semua itu tersimpul di dalam beberapa ayat yang sangat ringkas. “Demi malam apabila ia menyelubungi segala-galanya (dengan gelap-gelitanya), Dan siang apabila ia lahir terang-benderang; Demi Yang menciptakan (makhluk-makhlukNya) lelaki dan perempuan, (jantan dan betina); (Maksud al-Lail:1-3)
Malam dan siang, lelaki dan perempuan, saling bergandingan, lengkap melengkapi. Bukan berebut dan bersaing. Tiada kelebihan yang satu ke atas yang lain kecuali dengan melaksanakan peranan masing-masing.

Sebagai contoh, lihat isteri Firaun. Firaun mendakwa dirinya sebagai tuhan. Namun dakwaan itu sedikitpun tidak menjejaskan iman isterinya. Sebaliknya dua orang wanita lain yang menjadi isteri kepada dua orang nabi yang mulia, tidak mendapat apa-apa kelebihan di sisi Allah di sebabkan keingkaran mereka. Dan Maryam pula, seorang wanita solihah yang tidak bersuami. Jadi setiap individu mempunyai kedudukan tersendiri di sisi Allah. Ia dihisab secara berasingan daripada pasangan masing-masing. Setiap orang mempunyai masuliah fardiah yang tidak boleh dipikul oleh orang lain.

Ketika Nabi s.a.w. menyebut bahawa wanita seperti tulang rusuk yang bengkok, itu tidak bermakna keaipan bagi wanita kerana wanita tidak menciptakan dirinya sendiri. Dari sisi lain kita dapati tulang rusuk yang bengkok itulah sebenarnya bentuk yang paling baik dan paling ideal. Kalaulah tidak kerana tulang rusuk itu bengkok, jantung tidak akan berada dalam keadaan yang selesa dan tidak akan dapat menjalankan pungsinya membekalkan darah ke seluruh anggota. Sepasang paru-paru juga begitu. Jika tulang rusuk tidak bengkok, seluruh tubuh tidak dapat bernafas, insan tidak akan hidup sihat dan sejahtera, tidak akan mampu melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan ke atasnya.

Justeru, Allah Azza wa Jalla berkata, ketika kamu tidak suka kepada sesuatu perkara yang ada pada isteri kamu – kesempurnaan itu hanyalah milik Allah jua - kamu juga tidak terlepas dari kekurangan dan kesilapan. Dalam kontek ini Allah berfirman maksudnya: “… Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu).” (An-Nisaa’:19)

Rasulullah s.a.w. pula telah menghuraikan perkara ini dengan terperinci dan praktikal yang kamu boleh laksanakan dengan segera. Kamu yang mesti laksanakan, bukan dia (isteri kamu) kerana kamu adalah pengemudi, kamu yang bertanggungjawab. Baginda bersabda maksudnya: “Janganlah seorang mu’min itu (suami) membenci seorang mu’minah (isterinya) kerana boleh jadi dia tidak suka pada sesuatu perangainya, dia suka perangainya yang lain”. Maksudnya di sini, jika kamu melihat sesuatu yang tidak ada kaitan dengan prinsip-prinsip iman, maka kamu mesti mengubah mood kamu sendiri, sehingga kamu dapat melihat dan mengiktiraf kelebihannya dari aspek yang lain yang pastinya terlalu banyak yang kamu sukai. Maka dengan itu perasaan benci dengan segera akan bertukar menjadi sayang.

Aku ingin mengingatkan kamu satu maklumat yang simple yang kadang-kadang kita lupa. Tidakkah zakat fitrah isteri kamu, anak-anak dan khadam kamu yang bayar walaupun isteri kamu seorang yang kaya raya? Itu merupakan lambang pertanggungjawaban yang dipikulkan ke atas kamu kerana itu bukan zakat harta. Zakat harta yang dimiliknya adalah tanggungjawab dia sendiri. Dia yang mesti tunaikan secara berasingan daripada kamu. Awas kamu! Jangan ambil sedikitpun daripada hartanya tanpa izinnya dan jangan halang dia berbuat baik kepada keluarganya mengikut sukanya. Jika kamu berbuat demikian maka hisab kamu di sisi Allah amat sukar. Allah mengharamkan kezaliman ke atas diriNya dan menjadikan kezaliman itu haram ke atas sesama hambaNya.

Jadilah kamu orang yang sentiasa setia kepada isteri kamu kerana Rasulullah s.a.w. sentiasa setia kepada isterinya Khadijah r.a., kesetiaan yang sungguh indah sehingga selepas Khadijah meninggal dunia. Ia menjadi contoh bagi seluruh umat manusia. Begitu juga baginda tidak menyembunyikan perasaan cintanya kepada Aishah r.a. ketika baginda ditanya siapakah manusia yang paling baginda cintai. Maka dengan spontan baginda menjawab dengan terang dan tegasa: “Aishah!” Lalu sahabat berkata bahawa mereka bukan tanya tentang wanita, dan sekali lagi baginda menjawab: “Ayahnya!”. Baginda tidak berkata “Abu Bakar”, sebaliknya berkata: “Ayahnya”. Ia memberikan gambaran hubungan mesra dan intim antara baginda dan Aishah dan secara tidak langsung menggambarkan kedudukan Abu Bakar di sisi baginda.

Adakah kamu fikir ada ungkapan yang lebih indah daripada ini bagi menggambarkan rasa cinta seorang suami kepada isterinya? Unggkapan yang begitu tulus lahir dari bibir suami pastinya mampu memadam apa-apa kesilapan dan perselisihan antara kamu berdua.
Seandainya masalah yang kamu hadapi, na’uzubillah, sudah sampai ke tahap bercerai, dan cerai adalah perkara halal yang paling dibenci Allah, isteri yang diceraikan itu berhak tinggal di rumah kamu, hak yang ditentukan sendiri oleh Allah, agar dengan keberadaannya di rumah itu, hati kamu dan hatinya akan jadi lembut, dan perselisihan yang berlaku sebelumnya akan lebur. Tidakkah kamu nampak, dalam keadaan yang begitu genting sekalipun, Allah tetap menghendaki kamu melaksanakan tanggungjawab dengan sebaik mungkin. Perhatikan ayat-ayat berkaitan dengan talaq, kebanyakannya dibasahi dengan ciri-ciri kelembutan dan kebajikan. Lihat surah at-Talaq ayat 1 hingga 3.

Akhirnya jangan kamu lupa wasiat perpisahan kekasih kita s.a.w. “Hendaklah kamu berpesan agar berbuat baik kepada wanita…”. Sungguh mengkagumkan, wasiat ini digandingkan dengan wasiat supaya menjaga solat. Tidakkah kamu rasa bahawa ia merupakan suatu perkara yang sangat penting?

Justeru, wahai saudaraku para suami, di manapun kamu dan dalam keadaan apapun, maka setia dan setialah kepada isteri kamu! Berbuat baik dan berbuat baiklah kepada isteri kamu! Beri perhatian dan beri perhatianlah kepada perasaan isteri kamu! Berbakti dan berbaktilah kepada keluarga isteri kamu! Bantu dan bantulah isteri kamu untuk berbakti kepada keluarganya. Bawalah isteri kamu memikul bersama kamu beban keluarga dan beban dakwah. Jadikan dia sandaran belakang kamu supaya dia dapat berjalan seiring kamu sambil membawa risalah dakwah yang diwajibkan Allah ke atas kamu.

Awas dan awas daripada mengambil hartanya tanpa kerelaannya. Adapun jika dia rela, Allah telah jelaskan hukumnya di dalam firmanNya yang bermaksud: “… Kemudian jika mereka dengan suka hatinya memberikan kepada kamu sebahagian dari mas kahwinnya maka makanlah (gunakanlah) pemberian (yang halal) itu sebagai nikmat yang lazat, lagi baik kesudahannya. (An-Nisaa’:4)

Ingat neraka dan neraka! Selamatkan isteri kamu darinya. “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka…” (At-Tahrim:6)

Ingat syurga dan syurga. Bawalah dia bersama kamu serta anak-anaknya. “Mereka dengan pasangan-pasangan mereka bersukaria di tempat yang teduh, sambil duduk berbaring di atas pelamin;” (Ya Sin:56)

Dan ingatlah juga bahawa orang yang terbaik dalam kalangan kita ialah yang paling baik kepada isterinya. Dan sesungguhnya Rasulullah s.a.w. orang yang paling baik kepada isterinya dalam kalangan seluruh umat manusia. Maka adakah kita mencontohinya?

Akhirnya, Rasulullah s.a.w. menamakan kamu suami yang mulia (zauj karim) selama kamu melaksanakan wasiatnya yang bermaksudnya: “Tidak memuliakan wanita kecuali orang (suami) yang mulia, dan tidak menghina wanita kecuali orang yang tercela!”. Maka jadilah kamu wahai saudaraku suami muslim yang mulia. Semoga Allah berkati kamu pada isteri kamu, harta kamu dan anak-anak kamu. Semoga Allah rahmati ibu bapa kamu dan ibu bapa isteri kamu sama ada mereka masih hidup di dunia ini atau telah berpindah ke alam abadi. Semoga Allah himpunkan kamu berdua dalam kebaikan dunia dan akhirat. Semoga Allah berkati zuriat kamu berdua.

Sesungguhnya aku telah berbicara kepada para isteri dalam muktamar lepas dengan membawakan satu Hadis yang menjamin pahala untuk mereka, iaitu seorang wanita yang melayan suami dengan baik pahalanya menyamai jihad, solat jamaah, solat jumaat dan mengiringi jenazah. Dan redanya kamu kepada mereka merupakan pintu untuk mereka masuk syurga.

Aku berharap kamu tidak lupa kepada kami dalam doa-doa kamu yang baik-baik.
Was-salamu’alaikum wr.wb.

Saudara kamu,
Dr. Muhammad Badi’
Murshid Am Ikhwan Muslimin.


Friday, August 19, 2011

::Prestasi RaMadHanKu::

Salam'alaik..

Sedar tak sedar, dh di pertengahan Ramadhan dah kita.. Bila dikenang semula, prestasi amalan saya pada Ramadhan lepas agak mengecewakan.. Morning sickness dan bdn sgt lemah yg dialami di awal kehamilan amat mengganggu.. patutnya dapat la puasa penuh tp 3 hari gagal.. all the food that I eat goes down to the drain... haiyaaa... -.-"

Dan alhamdulillah, dipanjangkan umur utk bertemu dengan Ramadhan pd tahun ini.. syukur..! ^___^

Walaupun dengan kehadiran si kecil yang kadangkala meragam nak dukung, nangis2, dan perlukan perhatian, saya mampu utk bertilawah, solat tarawikh dan melakukan amalan2 sunat lain.. memang agak mencabar bagi ibu2 muda, tp kita boleh jika kita niat untuk bersungguh2 melakukannya..!

tahun ni x dapat nak solat tarawikh di masjid...hampa.. hanya buat sendiri di rumah.. tu pun selepas si comel Arsyad tido.. tak pelah, Allah mengetahui keadaan hamba2Nya.. Kita beramal dengan kemampuan kita sendiri, biar pun sedikit asalkan ISTIQAMAH... :)

Dikongsikan sedikit peringatan buat diri ini yang sering lupa.. wahai hati, jom banyakkan berdoa di mulia penuh barokah ini..

Doa agar dikurniakan keampunan, hidayah, rezeki dan kebaikan:

“Ya Allah , ampunilah aku, berilah hidayah padaku, anugerahkanlah aku dengan rezeki, berilah afiat kepadaku, aku mohon perlindunganMu dari kesempitan tempat berdiri di hari akhirat kelak.

HR al-Nasa`ei no 209 , Ibn Majah no 1356 , lihat sahih sunan al-Nasa`ei no 356 dan sahih Ibn Majah no 226

Development Arsyad d bulan Ramadhan... at 4-month, dah pandai meniarap.. :)

Arsyad bergaya dengan tuala lepas mandi.. hubby baru terer nk pakai Photoscape, semua gmbr Arsyad nk di editnye.. heheh...
I love to capture pics, but I'm not good in editing photos..huhu


Kek coklat saya buat sempena birthday hubby.. tak lah cantik mane, amateur lah katakan.. tp rasanya sedap, oklah tuh..


Arsyad pegang hadiah.. :) a gift from my best friend in matrics..

semakin menghampiri 10 mlm terakhir Ramadhan...Mari mengejar lailatulQadr!

Wednesday, August 17, 2011

We need Ramadhan..!


Salam'alaik..

Just a thought that I would love to share with others.. Let's muhasabah our amalan/ibadah together, may He lead the way, nsyaAllah.. :) HeppY Ramadhan Kareem everyone!

Ramadhaan is a month of Forgiveness.

Ramadhaan is a month of Rahmah.

Ramadhaan is the month of generosity.

Ramadhaan, the month that Allaah subhaanahu wa ta’ala accepts the Tawbah of the servants, and the month that Allaah blesses His servants.

We are in need of Ramadhaan to correct ourselves, for we have forgotten Allaah tabarak wa ta’ala for the majority of the year.

To correct ourselves for we have been neglectful.

To correct ourselves for we are not upon the remembrance of Allaah.

To correct ourselves because our hearts have gotten hard, some hearts are dead, some hearts are sick, some hearts are stone-cold, some hearts are black, getting no benefit whatsoever. Some hearts are so bad, and so ill that they see a good as a Munkar, (as an evil), and they see an evil as a good. These are not as they should be.

We need a Ramadhaan. We need a Ramadhaan because our connection with Allaah tabarak wa ta’ala is not correct.

We need a Ramadhaan because we do not have any Khushoo or devotion in our Salaah.

We need a Ramadhaan because our Qura’an has dust and is sitting o­n a shelf.

We need a Ramadhaan because we never read the books of Sunnah.

We need a Ramadhaan because we don’t fast, and if we fast physically without food or drink, we don’t fast with our eyes by lowering them and our tongue by not slandering and our tongue by not lying and back-biting. We need a Ramadhaan to get ourselves back in order, to work for the Hereafter, to connect ourselves to Allaah tabarak wa ta’ala.

We need a Ramadhaan because relationships brother to brother and sister to sister is in a miserable condition.

We need a Ramadhaan because we have bad thoughts about o­ne another.

We need a Ramadhaan because of dhulm, injustice to o­ne another.

We need a Ramadhaan because there is backbiting, there is envy, there is jealousy, and there is slander.

We need a Ramadhaan because we are despicable, because we are sick, because we are ill. (All these are diseases of the heart)

We need a Ramadhaan because we don’t believe in the promise of Allaah tabarak wa ta’ala, or if we do, we do not implement it.

We need a Ramadhaan, full of love and the Mercy of Allaah tabarak wa ta’ala..

Credit to: AkuIslam

Wassalam