Saturday, May 25, 2013

::Murobbi Appreciation Day::

Salam'alaik..

Yesterday, org lain cuti Hari Wesak, our school celebrate Teacher's day in school.. My first time experience celebrating teacher's day.. Alhamdulillah, wonderful day! 

here are some pictures to share... 

 my presents.. tq my lovely students.. :)

curry puff and nuggets..emmm..

 foods and more.. yummylicious!

 drinks n desserts..

 my primary 6 students..can't wait to eat.. huhu

 lasagna n speghetti..the main course..




wishes on the white board... :)

Tq very much to all my teachers (including my parents) since pre-school until I have graduated from university... May Allah bless all teachers with the best reward.. Ameen~

Friday, May 3, 2013

::Masterchef in Adni::

Salam'alaik...

Ahaa..sempena teacher's day, ada beberapa game yg dianjurkan pihak sekolah.. mostly outdoor games.. so dlm keadaan preggy ni memang x leh la nk participate.. option yg tinggal hanya lah main chess or pertandingan memasak, Masterchef..

Chess memang reti, tp nak masuk pertandingan tu x confident la plak..hehe.. so decide masuk masak2, partner dgn member yg sama2 pregnant..huhu

bahan2 mentah yg basic disediakan.. mcm minyak, bawang, garam, kunyit, cili etc... tp apa bhn mentah nk masaknya tak diberitahu.. on the spot nanti baru bgtau.. surprise..!! hint cuma masak lauk.. bukan dessert ke or kuih-muih..

So pada harinya, bahan yg diberi rupa nya ialah....................... 

kerang, ikan keli dan nasi putih..! hah, mmg jenoh nk membasuh ikan keli.. dh la licin, bahagian ekor termasuk longkang time basuh! oh nooo.. terpaksa masak dgn bahagian tengah n kepala je... cara nak hilangkan hanyir kena peram dgn asam jawa dulu utk lebih kurang 15 minit... 

So menu kami adalah:
-Nasi goreng kerang
-Ikan keli masak percik
-Salad sayur


me and teacher Suhaila :) girls in purple, ehhe

Masa diberi sejam setengah.. waduh, belasah je la kan..dgn limited peralatan yg ada..gunakan la sebaik mungkin..

Finally, ini lah hasil nya... tadaaa....


ikan keli masak percik

 Nasi goreng kerang

 Salad sayur sayuran

done.. we present to the judges...

And the result..? tak menang pun.. tp still dpt consolation prize.. a set of ceramic glasses..

not bad la kan.. bukan profesional pun, but we manage to cook n decorate the dishes on time, huhu..

ok, that' all for now.. jumpa lg! :)

Thursday, April 25, 2013

:: Survey for Hospitals ::

Salam'alaik..

Alhamdulillah, after the double line result, the most important thing to think and be prepared now is.......

no, not the baby's stuff.....

but... the hospital for delivery...!! 

Dlm dilema plak bila memikirkannya.. Dulu masa Arsyad lahir kami pilih di Klinik Bersalin An Nur, seksyen 6 Shah Alam. Masa tu tinggal di rumah mak PJ, bekerja pun di PJ.. so dekat je bila nk ke Shah Alam tu for monthly check up and giving birth...

Review Klinik Bersalin An Nur
I'm happy and satisfy dengan service and doc kat situ... Doc sgt supportive, nurse yg friendly dan byk membantu... keadaan bilik pun ok, kondusif.. tak mewah, tp selesa... privacy.. sorang sebilik.. ada bilik bertungku lepas bersalin.. nurse jaga baby masa kita tgh masih lemah... Nurse papah nk ke bilik air.. tlg salin tuala wanita lg.. semua ok.. Cuma, dia tak provide makan..tu kena beli kat luar.. One meal je dia provide iaitu after deliver baby.. if kita stay lama lg, then family member kena tlg beli mkn luar lah.. bg saya tu saya tak kisah... mak saya dh siap ready bwk mknan pantang masak dari rumah.. Rate for normal delivery juga tak semahal private hospital yg lain.. Mampu dibayar utk golongan seperti saya..huhu

That was before... current situation is, we stay in Ukay Perdana, Ampang. So the nearest hospital that I know would be Naluri Medical Centre, Wangsa Maju and Gombak Medical Centre, Sri Gombak. Ampang Puteri Medical Centre. 3 options  so far..  

Hospital Kerajaan? amacam, ada berani?

Hospital kerajaan terdekat ialah Hospital Ampang. Hospital Selayang dh agak jauh.. terfikir juga nk gi gov hospital je, tp review dari member2 x best la plak... mungkin ada org experience ok je sebenarnya.. hakikatnya, ia bergantung nasib masing2.. yg dpt ok, ok lah.. yg tak tu.. sure serik nk gi lg.. sy seboleh2 la tak mau la sad experience kan.. dh la nak bersalin tu sakit, jgn tmbh2 plak dgn keadaan hospital dan layanan yg x best kan... double sedih...huhu.. bukan byk sgt duit nk gi private, but at least they can assure you with a better service..  because why? bcoz we PAY YOU MORE... ehehe.. Company hubby takde panel hospital utk wife yg bersalin.. so totally on our own now...

Because of that, sekarang kami dh start menabung duit for baby.. Ok, first hospital:

Naluri Medical Centre in Wangsa Maju.


- takde official website.. tgk blog orang review kata ok.. service bgs, tip top sume.. doctor prempuan, staff sume perempuan.. tp mmg rate dia mahal la ckit.. normal deliver pun dah more than 2K.. gulp! Kalu tmbh apa2 lain sure lg mahal kan.. lgpun, adress dia KL, saya nak anak lahir di Selangor, ehehe..
So the conclusion is, reject lah Naluri.. hehe.. tp recommended to other people..

2nd option: Ampang Puteri Hospital


- yang ni ada official website.. berdasarkan maklumat dari hospitaluntukbersalin.blogspot :

Pakej Bersalin 1 (4 Katil)
RM 2,050.00

Pakej Bersalin 2 (2 Katil)
RM 2,350.00

Pakej Bersalin 3 (Bilik Single)
RM 2,650.00

Pakej termasuk yang berikut:

Melahirkan anak secara normal
3 hari & 2 malam menginap
O & G yuran bagi caj penghantaran dan pediatrik check up oleh pakar pediatrik
Saringan neonatal untuk kumpulan darah, G6PD dan TSH

Pakej ini adalah eksklusif:

Cukai kerajaan
Apa-apa komplikasi
Pra-bersalin penjagaan untuk ibu oleh perunding O & G
Lain-lain perkhidmatan makmal
Pengimejan Diagnostik
Farmasi items: Prostin & Narcan (Pilihan)
Bermakna.. paling2 tidak 3K kena ada dlm simpanan la kan... fuhh.. huge sum of money... hmm... kalu rezeki lebih nanti boleh la kot...huhu


3rd option : Gombak Medical Centre, Sri Gombak

- yang ni takde official webiste, tp saya ada LIKE page dia di facebook.. so far yang ni menyakinkan jugak la... nampak facilities ok, dan of course doctor n staff juga perempuan.. rate sederhana.. dekat pulak dengan kedai baby Manjaku.. so kalu x cukup pape brg, dekat la nak pi beli.. bila dh 7 bulan nanti nk check up di sana insyaAllah.. in the mean time, still at Annur, Shah Alam.. Kena gi visit gak GMC ni supaya puas hati..ehehe.. 

Pakej dia macam ni:














boleh tahan la kan... haa.. so far ni lah pilihan di hati.. :) 
baby is nearly 14 weeks now.. moga Allah permudahkan urusan.. Ameen..

Sunday, April 14, 2013

:: Arsyad's first sport day! ::


Salam'alaik..

Last week event.. on the first week of April..
-Hadhonah Adni Sports Day-


Arsyad nangis.. not in the good mood pagi tu...adoii.. 




before the game starts... Arsyad got last place! :( how sad...  dia stop tgh jalan tak mau proceed...nangis kat tgh2 tu... 

lepas dpt present..time to go home...

Dah hensem2 pakai topi and kasut sukan baru tau... tp end up kalah.. huhu..but still dapat consolation prize..

takpe lah, dlm filem hero biasa kalah dulu kan? next time menang la.. it's ok my dear, you are always a winner to me..

Next year main betul2 k.. :)


Friday, March 22, 2013

:: Arsyad turns two! ::


Salam'alaik..

22nd Mac 2013.. 2 years old Arsyad :) Alhamdulillah! thank you Allah..








May Allah bless u dear son..
May He grant you happiness, iman and taqwa throughout your life..
Having u is a greatest gift to me n your abi..
A amanah for us to nurture with love,passion and care..
to become a good muslim, a khalifah, a leader and warrior of Islam..
Hopefully your pious du'aa will help us after umi and abi leave this world...


Kata-kata dari Saidina Umar Ak-Khattab: "Didiklah anak-anakmu mengikut zamannya kerna mereka dilahirkan bukan pada zamanmu".

Salam sayang dari umi and your little 2-month adik in the tummy :)



Sunday, March 3, 2013

:: From one to two ::

Salam'alaik..

Whew, lama sgt jari tak menaip di blog.. laptop dh uzur, very slow nk bukak apa apa2 program... huhu.. since 2006 lg laptop Acer tu... mmg dh smpai masa nk bertukar nmpknya.. tp bajet utk gadget2 ni mmg tak tersenarai lg,,, org lain dh canggih manggih dgn smartphone, iphone, tablet segala, saya masih lg dengan handphone comel with basic function only... yg agaknya sama dengan handphone bibik2 anak murid saya yg pakai... ntah2 mereka lebih canggih lg... ngeh2.. :) 

skrg bajet untuk apa?

bajet untuk kedatangan ahli keluarga baru kelak... *senyum lebar* ^______^  senyum saya dan suami.. Arsyad? Owh, dia sepertinya tak heran apa2.. 

Alhamdulillah, insyaAllah.. kalu ada rezeki, hujung bulan Oktober nanti new baby in the house.. yeyy..! :)

Arsyad will become a brother soonnn... ow, i just cannot imagine yet, how it going to be... huhu. may Allah helps in every way.. coping with two shall not be easy... I  should seek advice from yg lebih berpengalaman seperti Rabiatul and Basyirah.. ehehe.. 

First trimester is very tiring and not a happy one. Morning sickness is so terrible and it really2 make me sick... serius tak tahan... rasa macam this time is worst than before.. Dah la time tgh bz dengan exam paper, hari sukan, dan program skolah.. balik rumah mesti collapse.. masak mmg lgsg tak la... semua kerja rumah dan Arsyad take over by hubby.. saya jadi bos je kat rumah.. ehehe.. bos yg tido je kejenya..

Program mmg jauh sekali nk join... usrah kawasan n usrah sekolah je yg mampu attend buat masa ni.. :( I  could not wait to say bye2 to first trimester... cepat la masa berlalu.. 

After this, nk rest lama sikit..3rd child space out 3 years la pulak,.. ehehe.. My personal view, it is important to plan so that the mother is 100% ready physically, mentally and emotionally.. Islam allow us to plan family, because Islam does not want unwanted, or unintended pregnancy.. 
Normally, as org Islam yg beriman, or course if we are not ready pun, tapi kalu dah pregnant, kita akan terima juga anak tu...Allah dah bagi rezeki.. tak kan gugurkan ke apa.. Tp tak sedap betul bila saya dengar org melayu selalu kata, "ha'a...  pregnant.. tereksiden la.... " bunyi cam tak redha je cakap cm tu kan? 

as for me, better plan if u are not ready.. sedikit sebanyak fikiran kita pasti terganggu sebab kena terima sesuatu yg kita tak jangka.. kalu kita memang dh jangka, dah tau, mesti penerimaan kita berbeza kan.. being pregnant bukan benda kecik, sesuatu perubahan yg besar dalam hidup.. nak menempuh fasa2 mengandung, proses bersalin, menjaga bayi dan anak kecil at the same time... it involves many aspects... Kalu takde  full support, mmg stress nanti.. 

Org kata, mak2 kita dulu tak de planning2 pun, membesar juga 7,8 orang anak.. hehe.. Betul, saya stuju... tp pd ketika itu pendedahan tentang perancangan keluarga tak ramai pun yg tau.. info/ilmu tentang kesihatan si ibu sgt minima.. dan pd masa itu the service is quite costly.. not everybody can affort.. mak saya pun kata, susah nya dulu menjaga 5 org abang saya berderet kecik2..huhu.. tp bila sume dah besar, senang... lega.. :) Zaman skrg, we have the knowledge, do the right choice, so think wisely. Asalkan tidak bertentangan dgn syarak.

The bottom line is, terpulang pd pasangan itu sejauh mana kemampuan mereka... Kemampuan saya maksudkan di sini BUKAN kewangan semata2 tp kemampuan dari segala aspek.. Kesihatan mental, fizikal dan emosi terutamanya... 

Allah ada mengingatkan jgn lah kita takut miskin dengan adanya anak2, kerana Allah yg memberi rezeki pada mereka...


Allah membenarkan kita merancang, tp Allah jua yg Maha Memberi rezeki krn dia sebaik2 Perancang... 

Hanya sekadar pandangan saya... 
So, make a choice, not by accident.. :)


Tuesday, February 26, 2013

:: Child's Milestones ::

Salam'alaik..



I love to see Arsyad learns new things everyday..! :) Alhamdulillah, Allahu Akbar!

Friday, February 22, 2013

:: BiRtHdaY SurPriSe...! ::

Salam'alaik...

Birthday come and go... Usia bertambah lagi...
Muhasabah buat diri : Semakin dekat dengan kematian, bagaimana dengan amalanku? Mudah2an semua amal2 diterimaMu ya Allah...

Dah masuk 26 tahun ni takde apa lah nk celebrate bithday nya... mcm hari biasa saje.. Tapi ingatan dan ucapan doa dari family, suami, sedara terdekat dan sahabat2 handai sudah cukup membahagiakan.. moga kebaikan keatas kalian juga... :)

1st surprise
Mon, 18 Feb 2013 - Enter class as usual.. Rupa2nya budak2 primary 4 ni ada buat surprise... Siap nyanyi lagu birthday, bawak kek n bagi kad ucapan+hadiah segala... ouch, terharu plak saya... baru 2 bulan mengajar, tak sangka plak begini sambutannya.. saya ni bukan la cikgu yg lawak/sporting ke apa, garang dan tegas semasa mengajar... hehe.. diaorg tau sebab awal2 thn dulu time ta'aruf ada share birth date sama2...

 Tadaaa... A home made cake.. Made by Adam's mother.. soo cute kan..??
 It's a rainbow cake..!! sedapp.. memang mak budak ni buat business cake ni...huhu
My dear children.. :) tq so much!

2nd surprise
Sunday, 17 Feb 2013 - Since I baru start keje, so my first salary was given by cheque... So nak clear tu amik la masa kan... nearly mid Feb baru I get to spend my money...yeyyy! so I planned to buy few things for myself.. One of the thing is......hehe, I want to buy a handbag..... The one that I used now dah tak berapa elok dah... I bought it masa hantaran kawin dulu tau... 2 years ago okeh...lama dh la kannn.. but still it works well though..hik3...[ok2, alasan je nak beli yg baru.. :D] 

So I told my hubby, lets teman me shopping... he was like, "tak payah la, elok lg kan handbag yg tuuu... simpan la duit  gaji tu dulu..." I was sad... and suddenly he said, "ok2 la, jom gi survey2 je dulu, tak mesti beli tau... " 

Off we went to Aeon... I pun tak la meletak harapan yg tinggi nak beli tambah2 lg tak pi cucuk duit pun lg...Masuk beberapa kedai, nampak this beautiful handbag.. Ahaaa... nak la yg ni... nak sgt.. ada byk compartment, medium-sized, color pun nice...terpikat terus...huhu.. I said,  " Abg, syg nak yg ni..." Hubby pun belek2 n kata " ok lah, not bad... sure ke? taknak jln2 lg..?" "tak mau lah, penat dah...tp syg tak cucuk duit lg lah.. esok2 pun takpe la, tak la urgent sgt nk pakai... " I really want it, but on second thought, I can wait actually... nothing to rush.. we can come again... 

Hubby said, " kalu berkenan amik je, abg tgk pun ok...boleh je abg byrkan dulu..."  I beamed happily.. :D "tq dear!"

Lepas dah setel bayar, beli brg dapur, we all pun balik.. Singgah ATM withdraw duit..ok, setel... Sampai rumah, when I was about to pay back his money, he smiled, 
" Nah, hadiah birthday sayang.. hehe saje je konon2 nya nk byrkan dulu.. Happy birthday dear, esok syg tak yah masak, kita mkn luar"  He gave me the handbag which was nicely wrapped in plastic... "eh, yeke ni???!!! blum birthday dah dpt hadiah....yeyee..." hati berbunga2... He is not good in saying romantic words, but he shows his love in his own way... hehe

No picture of handbag, because it is special... :)

Happy weekend people! 

Saturday, February 2, 2013

:: Being a mother.. ::

Salam








with

May Allah bless ALL MOTHERS out there with the best rewards...! :)

Thursday, January 31, 2013

:: Life Quotes ::

Salam'alaik..

Found this quotes from FB... 



very true, indeed! Agree? :)

It is a tremendous responsibility..  May HE guides and leads the way to Jannah.. Amiin.

Wassalam.




Thursday, January 24, 2013

:: 'Ibrah yg terkesan ::

Salam'alaik..

Alhamdulillah.. masih Allah kurniakan kehidupan di tahun 2013 ni..

Moga2 permulaan yg baik untuk tingkatkan amal2 soleh kita semua dari masa ke semasa..

Alhamdulillah..thn baru, kerja baru.. suasana yg baru.. pengalaman baru juga.. Diberi t/jwb utk mengajar Islamic Studies dan HAfazan Quran.. Rasa cam x percaya pulak diberi subject tu sedangkan apply for Subject Math or Sains..

Kadang2 kita tak faham kenapa Allah tentukan sesuatu perkara tu begitu dlm hidup kita.. Rupanya ada hikmah yg besar yg Allah nk tunjuk.. Benar la kata sebuah hadith Sahih bahawa jika Allah nk kan kebaikan pd seseorg itu, Dia akan berikan kefahaman Islam kpdnya.. Share sikit mengalaman saya di sekolah..

case 1
Mengajar bdk primary 3 for their hafazan class.. According to the syllabus they should memorize surah Al-Buruj, Al-Inshiqaq and Al-Mutaffifin in first semester..  Mudah je, dengar diaorg hafaz one by one and do grading in their record book.. 
As usual saya pun bukak la quran sambil cek bacaan diaorg.. Ada sorang student ni dengan selamba je dia tanya, " Teacher, why do u look at the quran? surely u had hafaz all surah right..." Zass! Sentappp habis.. 
Lesson learnt : sambil2 mengajar tu baik la saya sama hafaz sekali.. Allah nak saya dpt pahala lebih melalui pelajar saya..Allahu Akbar! Unik cara Allah mentarbiyah kita.

case 2
Another class is, qiraati class (Bacaan) for special kids.. tak ramai, dlm 6 org je, so saya bleh fokus utk bantu bdk special ni (slow learners) dengan lebih teliti.. 1st day of kelas, saya amik nama sorang2.. Saya tanya nama sorang student ni, " What's your name, boy?" He replied " Mohd zaim yusof" " How to spell? M--O--H--D rite? ok..zaim bin yusof ya.. Yusof tu Y-U atau  Y--O? Double F ke?" Dia diam kejap. Pastu dia jawab, "Ntah la teacher.. I dont know exactly my father's name.." I was surprised, "eh, why???" " He left me,  my parents dah bercerai.." I was like..... "o--okkk.. tak pe2, teacher tulis biasa je ye.."
Lesson learnt: Penceraian sesuatu perkara halal yg paling dibenci Allah.. terlalu byk membawa mudharat berbanding kebaikan.. Cerai adalah jln keluar paling terakhir sekali.. ibu bapa mungkin tak kisah apa, tp ANAK2 yg akan menerima akibatnya.. Tak smua, tp kebanyakkan, attitude negatif anak2 remaja sekarang comes from a broken family.. Bila melihat anak2 yg terlibat dengan gejala sosial ni, bukan 100% salah mereka.. Oleh kerana institusi keluarga tu dah musnah, tumbesaran anak2 psti sedikit sebanyak terganggu.. tak seimbang.. Pilunya hati saya jika anak saya sendiri tidak mengingati saya langsung apatah lg nama pun tak pasti! Nauzubillah min zalik.. 

case 3
Recently Arsyad batuk n selsema.. kejap baik, kejap sakit blk.. sampai tahap batuk2 and then muntah.. keluar kahak.. dia tak pandai nak ludah.. penat sgt menguruskan dia especially after balik sekolah.. asyik meragam nangis2.. serba tak kena.. pastu batuk2.. muntah.. salin baju, basuh bdn, lap tikar... 4,5 kali dalam sehari tukar baju.. letih sgt.. rasa berat betul ujian Allah bagi tambah2 bila hubby takde kat rumah.. Satu hari, ada member share video kekejaman yg berlaku di Syiria.. kejamnya pemerintahan Basyaar Assad Laknatullah.. anak2 kecik terbunuh dan menderita.. sayu sekali melihat mereka yg tidak berdosa diperlaku begitu.. They don't deserve to be treated like that..Childhood should be very happy and full of joy.
Lesson learnt: Bila kita rasa ujian kita hadapi berat, saudara Islam kita diuji dengan lebih hebat lg.. Malah, ibu2 di sana juga tanpa suami disisi.. bukan meninggal kan isteri utk sehari dua je, bahkan utk selama2 nya! moga sabarnya mereka ini kelak akan di ganjari syurga! 

Just a sharing of my 2 cents.. Setiap hari sifat bersyukur msti menjadi pegangan kerana baik buruk sesuatu tu semua berlaku dengan izinNya.. we just have to make the best of it with what we have for the sake of Allah to get happiness in Dunya and Akhirah.. 

Wallahu'alam.. May Allah shower His blessing upon us.. Amiin.. Have a good day!






Sunday, January 13, 2013

:: Arsyad in quarantine ::

Salam'alaik...

Baru seminggu Arsyad masuk school.. Dah ada budak yg kena HFMD.. bg sesiapa yg tak familiar, HFMD tu penyakit kaki tangan dan mulut.. Few days later, teacher Arsyad bgtau yg Arsyad mcm ada tanda2 HFMD.. Allah, saya dh mula panic.. maklum la anak pertama.. mane de pengalaman kena penyakit ni..

Ada teacher nasihat, dont worry, bwk gi jumpa doctor dulu.. 

Jumpa doctor, doctor said.. At the moment, do not worry.. coz Arsyad tak demam yg tinggi and dia still mkn dengan baik.. Alhamdulillah.. yg jadi masalah jika dia demam panas sgt, and tak lalu nk makan or minum.. yg ni baru kes serius dan perlu tindakan cepat..

Antara tanda2 HFMD ni:
1. Kaki dan tangan ada bintik2 merah.. gatal..sesetengah bdk tu ada bintik2 merah di celah kelangkang juga
2. Demam
3. Ada putih2/ulser dalam mulut.. tu yg depa tak lalu nak mkn/minum sebab sakit.

Takde antibiotik pun doktor bg, just ubat demam dan ubat sapu Calamine lotion (tahan gatal merah2 tu). Doktor kata 'ia' hanya dtg singgah dan pergi sendiri.. tak perlu risau sgt2.. 

Hubby terpaksa amik cuti coz saya baru je mula keje..masih dlm probation..plus, baru dpt jadual kelas baru segala..byk benda kena catch up.. and since he is not that serious, I decided not to take any MC or emergency leave.. Hubby tlg jaga.. Saya tak hantar dia ke nursery kang kena plak kat bdk2 yg lain..

Setahun lebih umi jaga Arsyad tak pernah dia kena sakit yg viral camni.. Seminggu je kat nursery dah kena..huhu.. Semua tu dengan izin Allah.. sabar dan redha, Allah akan mudahkan segalanya... :)

Share sikit video gelagat Arsyad mkn... Alhamdulillah sgt, dia masih selera mkn.. Tapiiii..selalu je guna tgn kiri..!! Asyik kena suruh tukar tgn kanan..huhu.. Kidal agaknya Arsyad ni...hihi

video

Wassalam