Saturday, December 31, 2011

:: Cheerful December::

Salam'alaik...

Aduhai, lamaa sungguh tak menaip.. cukup sibuk bulan ni dengan beberapa urusan..
Alhamdulillah,  kongsi sikit dengan kenalan2 ku yg sudi membaca tentang beberapa peristiwa bulan Disember ni.. Taraaaa...~

One: Hubby start kerja tetap as mechanical eng.. agent rumah has become his part time job.. :)

Two: Saya start mengajar tuition awal bulan ritu.. Teacher Samihah.. Seronok mempunya anak didik nih! :D

Three: Arsyad genap 9 bulan pada 22hb Disember lalu.. Alhamdulillah, he's prominent development are; he can wave good bye to people and drink from a glass using a straw! pandai sedut..nyum2..tp gelas tu kita ler kena pegangkan..kang dia baling je! hehe. Ajar sebut ummi, tp "mam-ma!" jugak yg dia sebut.. Aiseyy.. (-.-)"
He try to stand on his own, tapi masih lemah.. just a few sec, then dah pegang balik furniture.. huhu.. never mind, good try!

 Laju je budak nih merangkak mengutip benda2 di lantai..huhu

Suka buat mata macam tuh.. acting cute la konon...heheh :p

Four: We have decided to move out..soon.. Januari ni InsyaAllah.. Sewa rumah yang dekat dengan tempat kerja hubby.. try to live independently.. ada pro and cons nye tinggal dengan parents.. Amat seronok sekali duduk dengan family coz they are soo reliable in every aspect..tentunya banyak benda mereka bantu kami.. Tak keterlaluan jika saya kata, mereka benar2 banyak membantu.. 
Tapi,bila dah setahun setengah kawin ni, we think we need to challenge ourselves..belajar menguruskan rumahtangga sendiri secara keseluruhannya.. Berat sekali mengambil keputusan ini apatah lagi bila Arsyad sangat manja dengan Tok nya.. Suka bermain dengan Hamzah (sepupu yg sebaya) di rumah ni.. Fuuhh... It is NOT easy for us.. Mohon doa nya ye.. :) Pindah ke mana..?Haa.. rahsia dulu, nanti saya share bila selesai angkut2 barang semua.. hehee

Ok tu jelah dulu.. segan pulak nk cerita banyak2..huhu.. Till then, jumpa lagi kawan2! Selamat ke tahun 2012.. Moga tahun yang penuh rahmat dan keberkatan dariNya.. Amiin




Thursday, December 15, 2011

::Teacher, a huge responsibility::

Salam'alaik..

Just to share with dear friends, for the past few weeks, I went for an interview as a school teacher in Subang Jaya. [integrated Islamic school] :)
Alhamdulillah, semua baik2 aja, cuma, saya prefer diberi subjek akademik, tetapi kekosongan hanya pada jawatan guru subjek agama sahaja. Jika ada kekosongan kelak, saya akan dihubungi. 

Kemudian, satu pusat tuisyen yang pernah saya kunjungi ketika ingin mencari kerja part time suatu ketika dulu menghubungi saya awal bulan ritu.. Saya diterima mengajar disana, alhamdulillah! Subject science Form 1 dan Math year 3 & 4. Inilah peluang untuk saya menimba pengalaman dahulu sebelum benar2 mengajar di sekolah. Sangat bersyukur! 
Saya mula revise, check on latest syllabus, search for notes and exercises from various reference books..hihih.. Tidak ketinggalan, bantuan dari encik Google juga... :p

Bagi saya, peluang untuk mengajar ini adalah satu relung yang benar2 boleh dimanfaatkan untuk mendidik  mereka sebaik mungkin.. suka saya memetik kata2 seorang sahabat, 

"Knowing that we have a great chance each day to impact the lives of the young in our school is a tremendous responsibility, but it is also a wonderful opportunity..."

Tapi harus diingat, tanggungjawab mendidik anak2 sebenarnya BUKAN lah terletak di bahu guru 100%, tapi ibu bapa sendiri yang mencorak akhlak dan peribadi, memberi pengaruh terbesar kepada anak2.. Charity begins at home! 

Betul tak kawan2? hehee..


Walaupun sekarang ada kerja sampingan, saya masih dapat spend banyak masa dengan Arsyad.. Hanya 2 kali seminggu je mengajar.. very flexible..

Dah kawin 1 tahun setengah, bila agaknya akan duduk sendiri? haaa.. someday insyaAllah.. the time will come.. kami merancang, Allah jua merancang yang terbaik untuk hambaNya..

Wallahu'alam. Wassalam.

Sunday, December 4, 2011

:: Arsyad drive car, ummi! ::



Salam'alaik..

1 Disember 2011 lalu.. Birthday abah saya.. Saya sentiasa mendoakan abah bahagia dan diberkati Allah selalu, sepanjang hayatnya.. u are the best dad! 

walaupun abah tak baca blog ni, terima kasih membesarkan saya hingga ke hari ini.. Cucu abah sorang ni loves u soooo much!! Suka sangat kalau Tok Jad dia dukung bawak jalan2.. Besar sikit boleh ikot Tok Jad gi kedai mamak baca paper+minum teh sama2 yeh! heheehe

Video tu rakam time Arsyad naik car n dinasour kat Giant hari tu.. muka cam takde perasaan.. tak happy pun, biasaaa je.. huhuhu.. 
8 month-2-weeks nih; asyik panjat sofa, meja, kepala katil dan tangga je sekarang.. haduh~ letih ummi! [Jatuh ada gak beberapa kali, heheh] :p 

video
Ok, tu dulu, jumpa lg!
Wassalam