Thursday, January 31, 2013

:: Life Quotes ::

Salam'alaik..

Found this quotes from FB... 



very true, indeed! Agree? :)

It is a tremendous responsibility..  May HE guides and leads the way to Jannah.. Amiin.

Wassalam.




Thursday, January 24, 2013

:: 'Ibrah yg terkesan ::

Salam'alaik..

Alhamdulillah.. masih Allah kurniakan kehidupan di tahun 2013 ni..

Moga2 permulaan yg baik untuk tingkatkan amal2 soleh kita semua dari masa ke semasa..

Alhamdulillah..thn baru, kerja baru.. suasana yg baru.. pengalaman baru juga.. Diberi t/jwb utk mengajar Islamic Studies dan HAfazan Quran.. Rasa cam x percaya pulak diberi subject tu sedangkan apply for Subject Math or Sains..

Kadang2 kita tak faham kenapa Allah tentukan sesuatu perkara tu begitu dlm hidup kita.. Rupanya ada hikmah yg besar yg Allah nk tunjuk.. Benar la kata sebuah hadith Sahih bahawa jika Allah nk kan kebaikan pd seseorg itu, Dia akan berikan kefahaman Islam kpdnya.. Share sikit mengalaman saya di sekolah..

case 1
Mengajar bdk primary 3 for their hafazan class.. According to the syllabus they should memorize surah Al-Buruj, Al-Inshiqaq and Al-Mutaffifin in first semester..  Mudah je, dengar diaorg hafaz one by one and do grading in their record book.. 
As usual saya pun bukak la quran sambil cek bacaan diaorg.. Ada sorang student ni dengan selamba je dia tanya, " Teacher, why do u look at the quran? surely u had hafaz all surah right..." Zass! Sentappp habis.. 
Lesson learnt : sambil2 mengajar tu baik la saya sama hafaz sekali.. Allah nak saya dpt pahala lebih melalui pelajar saya..Allahu Akbar! Unik cara Allah mentarbiyah kita.

case 2
Another class is, qiraati class (Bacaan) for special kids.. tak ramai, dlm 6 org je, so saya bleh fokus utk bantu bdk special ni (slow learners) dengan lebih teliti.. 1st day of kelas, saya amik nama sorang2.. Saya tanya nama sorang student ni, " What's your name, boy?" He replied " Mohd zaim yusof" " How to spell? M--O--H--D rite? ok..zaim bin yusof ya.. Yusof tu Y-U atau  Y--O? Double F ke?" Dia diam kejap. Pastu dia jawab, "Ntah la teacher.. I dont know exactly my father's name.." I was surprised, "eh, why???" " He left me,  my parents dah bercerai.." I was like..... "o--okkk.. tak pe2, teacher tulis biasa je ye.."
Lesson learnt: Penceraian sesuatu perkara halal yg paling dibenci Allah.. terlalu byk membawa mudharat berbanding kebaikan.. Cerai adalah jln keluar paling terakhir sekali.. ibu bapa mungkin tak kisah apa, tp ANAK2 yg akan menerima akibatnya.. Tak smua, tp kebanyakkan, attitude negatif anak2 remaja sekarang comes from a broken family.. Bila melihat anak2 yg terlibat dengan gejala sosial ni, bukan 100% salah mereka.. Oleh kerana institusi keluarga tu dah musnah, tumbesaran anak2 psti sedikit sebanyak terganggu.. tak seimbang.. Pilunya hati saya jika anak saya sendiri tidak mengingati saya langsung apatah lg nama pun tak pasti! Nauzubillah min zalik.. 

case 3
Recently Arsyad batuk n selsema.. kejap baik, kejap sakit blk.. sampai tahap batuk2 and then muntah.. keluar kahak.. dia tak pandai nak ludah.. penat sgt menguruskan dia especially after balik sekolah.. asyik meragam nangis2.. serba tak kena.. pastu batuk2.. muntah.. salin baju, basuh bdn, lap tikar... 4,5 kali dalam sehari tukar baju.. letih sgt.. rasa berat betul ujian Allah bagi tambah2 bila hubby takde kat rumah.. Satu hari, ada member share video kekejaman yg berlaku di Syiria.. kejamnya pemerintahan Basyaar Assad Laknatullah.. anak2 kecik terbunuh dan menderita.. sayu sekali melihat mereka yg tidak berdosa diperlaku begitu.. They don't deserve to be treated like that..Childhood should be very happy and full of joy.
Lesson learnt: Bila kita rasa ujian kita hadapi berat, saudara Islam kita diuji dengan lebih hebat lg.. Malah, ibu2 di sana juga tanpa suami disisi.. bukan meninggal kan isteri utk sehari dua je, bahkan utk selama2 nya! moga sabarnya mereka ini kelak akan di ganjari syurga! 

Just a sharing of my 2 cents.. Setiap hari sifat bersyukur msti menjadi pegangan kerana baik buruk sesuatu tu semua berlaku dengan izinNya.. we just have to make the best of it with what we have for the sake of Allah to get happiness in Dunya and Akhirah.. 

Wallahu'alam.. May Allah shower His blessing upon us.. Amiin.. Have a good day!






Sunday, January 13, 2013

:: Arsyad in quarantine ::

Salam'alaik...

Baru seminggu Arsyad masuk school.. Dah ada budak yg kena HFMD.. bg sesiapa yg tak familiar, HFMD tu penyakit kaki tangan dan mulut.. Few days later, teacher Arsyad bgtau yg Arsyad mcm ada tanda2 HFMD.. Allah, saya dh mula panic.. maklum la anak pertama.. mane de pengalaman kena penyakit ni..

Ada teacher nasihat, dont worry, bwk gi jumpa doctor dulu.. 

Jumpa doctor, doctor said.. At the moment, do not worry.. coz Arsyad tak demam yg tinggi and dia still mkn dengan baik.. Alhamdulillah.. yg jadi masalah jika dia demam panas sgt, and tak lalu nk makan or minum.. yg ni baru kes serius dan perlu tindakan cepat..

Antara tanda2 HFMD ni:
1. Kaki dan tangan ada bintik2 merah.. gatal..sesetengah bdk tu ada bintik2 merah di celah kelangkang juga
2. Demam
3. Ada putih2/ulser dalam mulut.. tu yg depa tak lalu nak mkn/minum sebab sakit.

Takde antibiotik pun doktor bg, just ubat demam dan ubat sapu Calamine lotion (tahan gatal merah2 tu). Doktor kata 'ia' hanya dtg singgah dan pergi sendiri.. tak perlu risau sgt2.. 

Hubby terpaksa amik cuti coz saya baru je mula keje..masih dlm probation..plus, baru dpt jadual kelas baru segala..byk benda kena catch up.. and since he is not that serious, I decided not to take any MC or emergency leave.. Hubby tlg jaga.. Saya tak hantar dia ke nursery kang kena plak kat bdk2 yg lain..

Setahun lebih umi jaga Arsyad tak pernah dia kena sakit yg viral camni.. Seminggu je kat nursery dah kena..huhu.. Semua tu dengan izin Allah.. sabar dan redha, Allah akan mudahkan segalanya... :)

Share sikit video gelagat Arsyad mkn... Alhamdulillah sgt, dia masih selera mkn.. Tapiiii..selalu je guna tgn kiri..!! Asyik kena suruh tukar tgn kanan..huhu.. Kidal agaknya Arsyad ni...hihi

video

Wassalam