Wednesday, November 24, 2010

::Sedekah::

Salam'alaik..

Tetiba saya dan suami terfikir tentang planning jangka masa panjang untuk menambah sumber pendapatan kami untuk kehidupan akan datang.. Ehm, bagaimana agaknya kita membelanjakan harta/duit yang Allah telah tentukan buat kita sehari-hari? Setiap orang rezeki kewangan berbeza2, ada yg melimpah ruah, gaji besar, ada yang sekadar cukup2 makan je.. Apepun, bak kata orang, it's how u spend that matters, rather than how much u have..

Kalu kita sendiri yang tidak bijak menguruskan kewangan, memang hujung bulan x sempat ler jawabnya nak menyimpan.. Bagi saya, since kawin nilah makin mencabar nk menguruskan kewangan dengan baik.. Dulu single2 boleh la guna duit totally 100% untuk diri sendiri.. huhu. Bila dah kawin, a few things need to be considered, tak semua boleh ikot kepala sendiri je.. It's true our money belong to ourselves, tapi toleransi dalam rumahtangga tu sangat la perlu.. Kenalah belajar to support cost of living together.. Most importantly, save some amount every month, in case we need to use extra money in an unexpected circumstances..

Dalam pada kita nak manage kewangan dan plan side income kita tuh, saya mengingatkan diri dan kawan2, jangan lupa untuk menginfakkan/sedekah sebahagian harta kita kepada yang lebih memerlukan.. Besar atau kecik jumlah itu tidak penting, yang utamanya ialah keikhlasan memberi itu yang dinilai Tuhan.. Sedekah ini bukan sahaja membersihkan harta kita, malah mendidik hati membersihkan jiwa dari sifat kedekut, possesif, tamak, dan sifat terlalu sayangkan harta dunia..

Bukan tu aje, menurut sebuah hadis sedekah dapat memanjang umur [dengan niat bertambah la amal ibadat], dijauhi bala bencana dan mencegah dari mati dalam keadaan buruk..

Maksud sabda Rasulullah saw : "Sesungguhnya sedekah seseorang muslim itu memanjangkan umur dan mencegah dari mati dalam keadaan buruk dan Allah Taala pula menghapuskan sikap sombong dan membangga diri si penderma dengan sebab sedekahnya" ( H.R. Tabrani )

Maksud sabda Nabi saw : "Segeralah kamu bersedekah, kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah" ( H.R Al-Baihaqi )

Kita pun yakin kan sesungguhnya lebih banyak kita memberi, lebih banyak rezeki kita akan terima kembali.. Allah juga menjanji apabila kita bersedekah, rezeki akan berlipat ganda dan Allah ganti kan dengan yang lebih baik lagi daripada apa yang kita berikan itu.. Hebat kan offer Allah pada kita? Tinggal kita je nak sedekah or tidak... ^____^

"Bandingan pemberian orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, setiap tangkai itu mengandungi 100 biji. Dan ingatlah, Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas ( rahmatNya ) lagi meliputi ilmu pengetahuanNya". ( Al-Baqarah : 261 )

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya, dan Ia juga yang menyempitkan baginya; dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya; dan Dia lah jua sebaik-baik Pemberi rezeki". ( Saba' : 39)

Memberi apa yang kita sayang [duit, harta benda] tulah yang susah, tapi itu lah yang besar pahalanya..

PS: Em, duit insuran saya bayar setiap bulan tu boleh dikira sebagai sedekah la kan? hee.. [since saya tak pernah claim pun lagi]

Wallahu'alam

1 comments:

rozelt @ syaz said...

Alhamdulillah
penuh dgn ilmu & peringatan entry nie..
thanks miha~

Post a Comment