Sunday, January 13, 2013

:: Arsyad in quarantine ::

Salam'alaik...

Baru seminggu Arsyad masuk school.. Dah ada budak yg kena HFMD.. bg sesiapa yg tak familiar, HFMD tu penyakit kaki tangan dan mulut.. Few days later, teacher Arsyad bgtau yg Arsyad mcm ada tanda2 HFMD.. Allah, saya dh mula panic.. maklum la anak pertama.. mane de pengalaman kena penyakit ni..

Ada teacher nasihat, dont worry, bwk gi jumpa doctor dulu.. 

Jumpa doctor, doctor said.. At the moment, do not worry.. coz Arsyad tak demam yg tinggi and dia still mkn dengan baik.. Alhamdulillah.. yg jadi masalah jika dia demam panas sgt, and tak lalu nk makan or minum.. yg ni baru kes serius dan perlu tindakan cepat..

Antara tanda2 HFMD ni:
1. Kaki dan tangan ada bintik2 merah.. gatal..sesetengah bdk tu ada bintik2 merah di celah kelangkang juga
2. Demam
3. Ada putih2/ulser dalam mulut.. tu yg depa tak lalu nak mkn/minum sebab sakit.

Takde antibiotik pun doktor bg, just ubat demam dan ubat sapu Calamine lotion (tahan gatal merah2 tu). Doktor kata 'ia' hanya dtg singgah dan pergi sendiri.. tak perlu risau sgt2.. 

Hubby terpaksa amik cuti coz saya baru je mula keje..masih dlm probation..plus, baru dpt jadual kelas baru segala..byk benda kena catch up.. and since he is not that serious, I decided not to take any MC or emergency leave.. Hubby tlg jaga.. Saya tak hantar dia ke nursery kang kena plak kat bdk2 yg lain..

Setahun lebih umi jaga Arsyad tak pernah dia kena sakit yg viral camni.. Seminggu je kat nursery dah kena..huhu.. Semua tu dengan izin Allah.. sabar dan redha, Allah akan mudahkan segalanya... :)

Share sikit video gelagat Arsyad mkn... Alhamdulillah sgt, dia masih selera mkn.. Tapiiii..selalu je guna tgn kiri..!! Asyik kena suruh tukar tgn kanan..huhu.. Kidal agaknya Arsyad ni...hihi



Wassalam

1 comments:

siti sarah aisyah said...

arsyad ni.. kidal ni mesti kenan kat auntie sarah ni :P

Post a Comment