Monday, October 15, 2012

:: Kelas Roti terbaekkk! ::

Salam'alaik..

Tajuk entry mcm gempak je kan.. Kisahnya, saya attend ke kelas belajar wat roti di Gombak sabtu lepas atas sponsor dari suamiku.. ehehe.. so saya pun pegilah.. saya pun mmg minat baking, tambah lg kalu kita boleh buat sendiri, mengapa perlu beli di luar kan? 

Nak buat sweet bun ni tak susah tp perlu teliti dari segi sukatan bahan, timbangan, pemerapan semua.. kalu silap sikit, roti pun kurang jadi lah.. banyak tips yg saya pelajari dari kak Wan (pengajar) berkaitan ilmu roti ni.. so share sikit dgn kwn2 pictures yg sempat tangkap dr hp yg x seberapa ni.. 

Gambar sebelum masak...

 milk bun, sosej roll, sosej octopus

 red bean bun dlm bentuk bunga n stripe


selepas bakar... ini lah hasilnya.. tadaaa...!

 red bean buns

 sosej bunga, n cheese bun (sticks)

chicken floss

 milk bun, coconut bun, 
garlic bread, Mexican bun 

Memang best..! Arsyad n abi nya suka sgt.. dh mkn roti, nasi tak mkn pun x pe.. huhu.. lepas ni mesti rajin nk buat lg.. 

Terfikir nk gi kelas frozen food pulak pasni.. emm, insyaAllah mudah2an ada peluang lg..

Jumpa lagi!


4 comments:

Basyirah Abd Rahman said...

Semua ni miha buat ke? Berapa rm kelas miha tu? Bahan2 kene bawak ke apa? Basyi sejak preggy ni suke plak mkn roti. Hr2 pegi UM kolej 12 beli roti bun, sedap sgt, lembut.

SaMihaH said...

kami buat sama2.. masa tu ada 9org dlm kelas.. doh roti cikgu tunjukkan cara2.. then cikgu ajar nk moulding doh ke pelbagai bentuk.. filling roti kami buat sendiri.. bhn2 smua cikgu sediakan.. bwk rolling pin n apron je.. n bekas nk tapau roti.. ehehe.. kelas tu rm150 utk 10 jenis sweetbuns.. :)

fiza ruslan said...

Cmne klu nk.join kls tu jugak

Hartini Omar said...

Sda no contect cikgu tu tak? Nnti send kt sy bole? tinie0606@yahoo.com

Post a Comment