Tuesday, February 1, 2011

Checklist!

Salam'alaik..

Ok, dah masuk 32 weeks today.. so rasa2 cam dah boleh start packing bag to hospital.. [huh, seram bunyi nya..] eventually akan hadapi gak kan.. so bersedia lah!

Bag baby dah ada - hadiah dari kak Azlina :) Isi je belum lagi.. So here goes the list of items that I should prepare for the special day... [Thanks to babycenter.com.my for these useful information]

For labour:


Your birth plan -------> tak reti nak buat.. eheh
Dressing gown
Slippers
Socks
An old nightdress or T-shirt to wear in labour (if you don't want to wear the hospital gown)
Massage oils or lotions
Lip balm
Snacks and drinks or glucose tablets
Watch with a second hand to time contractions
Digital camera or camcorder (check with hospital first)
Relaxation materials: books, magazines etc -----> not to forget, Al-Quran as well!
Pictures of someone or something you love (the inspiration you may need to see you through to the end)
------>praying that hubby will be by my side at all times..
Toiletries
Water spray to cool you down
Music to listen to


For your husband or birth partner:


Change of clothes
Snacks


After the birth:


Going-home outfit
Breastfeeding bras
Breast pads
Maternity pads
Toiletries
Towels, hairbrush, toothbrush and toothpaste
Old knickers/cheap knickers/disposable knickers
Ear plugs (in case you end up on a noisy ward)
Arnica tablets (may help with bruising)


For your baby:


Infant car seat
One outfit for the trip home (all-in-one stretchy outfits are easiest)
Baby blanket
Nappies
One pair of socks or booties
Hat

Barang2 baby dah beli sikit2 masa ekspo yang lepas.. Dah order juga newborn set daripada Kak Misah, from mumshoppe, dapat diskaun and present lg.. :) Tapi ada a few things lagi yang belum beli.. Tu checklist lain pulak kena buat.. Next entri lah pula.. :) Ok, berdoa semuanya baik2 aje, sekarang semakin cepat letih dan mengah.. huhu. Sikit aje lg, bersabar lah!

Minta maaf kepada kwn2 [terutama kakak dorm SAMURA saya, Kak Dayah] yang walimah time cuti sekolah Mac ni, macam tak dapat je nak pegi.. tak larat kott.. Anyway, saya tetap kirim kan doa moga berbahagia hingga akhir ayat... :)

Wassalam

3 comments:

rozelt @ syaz said...

bagus miha siap buat checklist..i'm sure everything will be ok..insyaAllah~

JiHa said...

miha
dh kena siap2 packing brg dh..kena masukkn baju baby & baju umi baby dlm beg..in case emergency terus capai beg2 itu..
hopefully seme slmt..dn saya juga sgt2 berhrp hubby ada di sisi wktu bersalin nnti..sgt2 perlukn sokongn dr hubby even mak sndr ada yg akan stand by..[sedey]...
semoga miha & baby selamat...take care..jgn lp udate ye..

SaMihaH said...

tq shaz n jiha.. :) ameen~

ok jiha, sama2 update tau..love to hear stories from u too..!

Post a Comment