Wednesday, July 14, 2010

::dari 01 ke 02::

Salam'alaik..

Alhamdulillah.. nikmat Iman, Islam dan kehidupan dirasai lagi hingga ke saat ini.. Terima kasih ya Allah..

hampir 3 minggu tidak update blog rupanya.. hehe.. sejak bertukar status 2 minggu yang lalu, banyak email-email yang tak terbaca.. beribu2 lemon! :)

Alhamdulillah, bergelar isteri sesuatu anugerah yang amat di syukuri.. seiiring dengan itu, cabaran di alam rumahtangga juga turut mengajar saya untuk lebih matang menguruskan kehidupan..

Dengan lafaz yang mulia itu, termeterai lah ikatan yang sah sebagai suami isteri antara kami...

Beberapa nasihat yang saya ingin kongsikan, [di pilih secara random] yang cukup bermakna buat saya yang masih kerdil untuk melayari alam rumah tangga... [identiti pemberi nasihat dirahsiakan, ehhe]

  1. "Sabar..kalu masa single sabar 1x, lepas kahwin kena sabar 3,4 kali ganda!"
  2. "Jika sampai suatu ketika, rasa macam susahnya kahwin ni, ingat lah nikmat berkahwin Allah x bagi pada semua orang, oleh itu bersyukur lah dan harungi lah dengan tabah"
  3. "The key to succeeding in marriage is not finding the right person; but learning to love the person you found!"
  4. "Ta'aruf itu bukan sehari dua, malah sepanjang alam perkahwinan.."
  5. "Berterus terang dalam komunikasi dengan berhemah, jangan pendam perasaan"
  6. "Jaga hubungan dengan Allah, kebahagiaan rumah tangga itu dari Allah, Dia yang mencampakkannya bahagia itu dalam hati-hati manusia.. berdoalah selalu.."

Kat bilik tu ada 7,8 buah lagi buku berkaitan baitulmuslim yang belum khatam.. adeeh.. Dapat hadiah dari sahabat2 ketika walimah hari tu... Terima kasih kepada semua yang memberi.. Sebaik-baik ganjaran dari Allah pasti buat kalian.. Akan cuba untuk baca sedikit demi sedikit..


X mudah rupanya menjadi isteri ni, [bace: dalam mode adaptasi] kekok lah sikit itu dan ini.. eheh. Kadang-kadang kepenatan tu hanya Allah yang tau.. Moga Allah bantu saya untuk menjadi isteri yang baik.. :)

"Moga Allah sentiasa melimpahkan sakinah, mawaddah dan rahmahNya pada kita.."

My beloved husband, i love u always, for the rest of my life..! :) bimbing lah saya ke arah redha dan cintaNya Yang Maha Agung..

Dulu 01, kini sudah 02.. apa maksudnya? ehm. :) ok, tu dulu, jumpa lagi..

salam sayang lillahi ta'ala,
-zaujah Khairul-

0 comments:

Post a Comment